Uncategorized

papuga kakadu sinoka

Kakadu Sinooka, to gatunek papugi, która zamieszkuje tereny Australii oraz południowej części Nowej Gwinei.

Ciało tej Kakadu osiąga 36-39 cm. Jest głównie ubarwiona na biało, a jej cechą charakterystyczną są jasnoniebieskie, “sine” pierścienie wokół oczu oraz czerwony akcent pomiędzy dziobem, a okiem. W czasie lotu, od spodu na skrzydłach oraz ogonie można dostrzec jasno żółte piórka.

Cacatua sanguinea często mylona jest z Cacatua goffiniana ( Kakadu Białooka ) z powodu bardzo podobnego ubarwienia.

Samice są mniejsze niż samce pod względem długości, masy, długości skrzydeł i ogona oraz średnicy pierścienia wokół oczu.

Głównym pożywieniem tej papużki są nasiona, a także niektóre warzywa i owoce.

Zapraszamy na nasz kanał YouTube, gdzie udostępniony jest filmik z papużką tego gatunku 🙂 – ta już znalazła nowego opiekuna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s