Uncategorized

papugi kakadu

Kakadu Biała jest endemitem, zamieszkującym wyłącznie wyspy: Halmahera, Bacan, Tidore, Kasiruta oraz Mandiole w północnych Molukach w Indonezji.

Samce mają zazwyczaj szerszą głowę i większy dziób niż samice. W okresie dojrzewania tęczówki w oczach samic stają się bardziej czerwone niż u samców.

Pióra tej Kakadu są w większości białe. Natomiast zarówno górna jak i spodnia powierzchnia wewnętrznej strony krawędzi piór na skrzydłach są żółte. Kolor żółty daje się lepiej zauważyć po spodniej stronie skrzydeł, ponieważ żółta część górnej strony pióra jest przykryta przez znajdujące się wyżej białe pióra. Podobnie, obszary większych piór na ogonie, przykryte innymi piórami oraz przykryte fragmenty piór grzebienia są żółte. Krótkie białe pióra wyrastają również spod ud.

Dł. ciała : do 48 cm
Dł. życia : nawet do 80 lat

Co ciekawe gdy się przestraszy, rozkłada swój ogromny, odstający, półokrągły grzebień na głowie.

Kakadu Białe są chętnie wykorzystywane jako zwierzęta domowe, ponieważ szybko przywiązują się do ludzi. Cenione są również ze względu na swój wygląd oraz za to, że potrafią naśladować ludzką mowę. Godna uwagi jest także ich inteligencja, łatwość tresury oraz umiejętność szybkiego uczenia się sztuczek. Są najbardziej wymagające ze wszystkich papug, potrzebują ok. 6 godzin opieki dziennie.

Ważne jest uwzględnienie ich naturalnej diety. Żywienie papugi oparte wyłącznie na nasionach oraz orzechach nie jest dla nich wystarczająca. Dlatego ważne jest uzupełnianie ich diety świeżymi owocami i warzywami.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s